Украйна и страните от Г-7 проведоха извънредна онлайн среща след като

...
Украйна и страните от Г-7 проведоха извънредна онлайн среща след като
Коментари Харесай

Зеленски поиска от Г-7 системи за противовъздушна отбрана

Украйна и страните от Г-7 организираха изключителна онлайн среща след като съветски ракети раздрусаха украинската столица за първи път от месеци. Президентът Володимир Зеленски прикани страните от Г-7 да оказват помощ на Киев да закупи и разположи системи за противовъздушна защита.

" Обръщам се към вас с молба да засилим общите старания за финансово подкрепяне на основаването на въздушен щит за Украйна. Милиони хора ще бъдат признателни на Групата на седемте за такава помощ ", съобщи той във видеообръщение към водачите на Г-7, предава БГНЕС.

В изказването си украинският държавен глава акцентира, че Владимир Путин към момента има " опция за ескалация ". " Руският водач, който в този момент е в последния стадий от своето ръководство, към момента има опция за по-нататъшна ескалация ", съобщи Зеленски и добави, че това е " опасност за всички нас ".

Зеленски предизвести, че Русия се пробва да въвлече своя съдружник Беларус във войната в Украйна. " Русия се пробва непосредствено да въвлече Беларус в тази война, разигравайки провокация, че сякаш приготвяме нахлуване против тази страна ", сподели Зеленски и прикани на украинско-беларуската граница да бъдат ситуирани интернационалните наблюдаващи, които " да наблюдават обстановката със сигурността ". 

Лидерите на страните от Групата на седемте осъдиха нуклеарната изразителност на Путин и последните ракетни офанзиви на Москва против украински градове. Te споделиха, че използването на химически, биологични или нуклеарни оръжия ще бъде посрещнато с тежки последствия. ``Ние осъждаме тези атаки и припомняме, че безразборните офанзиви против почтени цивилни представлява военно закононарушение ", се оповестява в изказване на Г-7, представено от ``Дойче Веле``.

Междувременно стана ясно, че преди срещата, Русия е нанесла нова вълна от ракетни удари по няколко района в Украйна. Украинските медии оповестиха, че 20 ракети са паднали сутринта на 11 октомври.  Властите в южната област Запорожие оповестиха за 12 ракетни офанзиви, беше обявено и за гърмежи покрай Киев и западния град Хмелницки. 

В понеделник съветските сили изстреляха повече от 80 ракети по градове в Украйна в понеделник като възмездие за детонацията, която повреди основен мост, свързващ Крим с Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че ударите демонстрират, че Москва е ``отчаяна`` след поредицата от  военни неуспехи, до момента в който съветският президент Владимир Путин предизвести за ``тежки`` отговори на всевъзможни последващи офанзиви.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР